Beter fietsen in 2022: variatie
De herfst wordt alsmaar prominenter en daarmee komt ook het einde van het fietsseizoen dichterbij. Je evalueert het afgelopen seizoen en kijkt al een beetje vooruit naar volgend jaar. Misschien heb je zelfs al een groot doel of een bijzondere uitdaging gepland? En natuurlijk wil je in 2022 beter/sneller/harder fietsen!
Maar hoe begin je daaraan? Wel, er zijn enkele belangrijke tips die jou misschien op weg zouden kunnen helpen. De komende weken ga ik jou wat richtlijnen geven waaraan ik mezelf probeer te houden als ik wielrenners coach. Vandaag als gouden raad: variatie.
Waar je in het aantal trainingen per week graag een soort vast ritme wil vinden, ligt dit voor het soort trainingen die je uitvoert heel wat anders. Wat je absoluut moet vermijden is om elke rit aan dezelfde intensiteit af te werken, bijvoorbeeld drie à vier uur gaan fietsen aan een zo hoog mogelijk gemiddelde. Het lichaam raakt gewend aan deze trainingsprikkel en het effect ervan zal steeds meer afnemen. Wil je blijven progressie maken, dan zal je dus regelmatig wat afwisseling moeten inbouwen in jouw trainingen. Variatie wil niet zeggen dat je simpelweg voor een meer gevarieerd en heuvelachtiger parcours kiest. Ga eens voor een ander type training, zoals een korte intervaltraining, wat spurtjes trekken langs het kanaal of kies een helling in de buurt uit en beklim deze meerdere keren na elkaar.
Zorg voor variatie doorheen de week
Variatie kan je dus inbouwen door de doelstelling van je training regelmatig aan te passen maar ook binnen één en dezelfde training is het mogelijk om het lichaam wat extra te prikkelen. Lange duurtrainingen aan een lage intensiteit zijn gekend voor hun eentonig karakter. Ze zijn echter onmisbaar als het gaat om duursporten als fietsen en lopen. Hoe hou je deze dan toch interessant? Je kan gerust af en toe wat korte, maximale spurtjes met voldoende herstelperiode inbouwen in deze trainingen. Deze hinderen de vetverbranding niet. Ook op traptechniek gerichte intervallen, waarbij je speelt met de cadans (vb. 1’ 90RPM - 1’ 100RPM), zijn een goede manier om een fijne trainingsprikkel toe te voegen zonder dat de intensiteit teveel wordt opgedreven.
Wat je er ook van maakt of op welke manier dan ook, het hoofddoel blijft om plezier te beleven aan jouw trainingen. Door ervoor te zorgen dat de trainingen interessant blijven, kan je sleur vermijden en is het ook mentaal makkelijker om steeds weer op die fiets te kruipen.
Welk type training ga jij volgend jaar eens uittesten?
Ook binnen een training zelf kan je variëren